Bhumiraj heeft nu een toekomst

Bhumiraj heeft nu een toekomst

Twee gebeurtenissen bepaalden tot nu toe het nog jonge leven van Bhumiraj (10 jaar). De eerste speelde zich af vlak na zijn geboorte. In haar huis in Chamaita, een dorp in het noorden van Ilam, is zijn moeder bevallen. Er was geen gezondheidswerker om haar te helpen en ze raakte in paniek omdat haar baby stil bleef. Het duurde vijf lange, bange minuten… Toen gaf Bhumiraj zijn eerste teken van leven. Een leven dat in de jaren die volgden erg moeilijk werd. Bhumiraj was anders dan zijn oudere broertje en andere kinderen in de buurt. Hij maakte geen vriendjes, sprak nauwelijks, at heel slecht. Zijn vader en moeder zochten hulp bij de traditionele genezers in het dorp. Het leverde niets op, de gezondheid van Bhumiraj verbeterde niet en de jongen raakte volledig geïsoleerd van zijn omgeving.

Een andere bepalende gebeurtenis was de komst van het Inspire2Care program in 2016. De stille, teruggetrokken Bhumiraj werd onderzocht door deskundige artsen die de diagnose ‘autisme’ stelden. Hij krijgt nu de juiste behandeling, goede begeleiding door een fysiotherapeut en komt langzamerhand uit zijn isolement. Ook voor zijn ouders is er veel ten goede veranderd. Voor Bhumiraj is een gezondheidsverzekering afgesloten en zijn moeder heeft een opleiding gevolgd waarin haar geleerd is hoe ze Bumiraj kan stimuleren in zijn ontwikkeling en hoe ze anderen in haar familie hierin kan betrekken.

Bhumiraj en zijn familie krijgen regelmatig bezoek van de community based rehabilitation worker en de lokale gezondheidswerker. De adviezen nemen ze graag over. “Ik heb een lieve jongen, die anders is dan andere kinderen,” vertelt zijn moeder, terwijl Bhumiraj met zijn vader poseert voor de fotograaf.

Dankzij alle hulp die we krijgen weten wij, zijn vader, oudere broer en ik, nu hoe we met Bhumiraj om moeten gaan. Daar zijn we ons door Inspire2Care echt bewust van geworden.

2017-06-21T20:26:50+00:00