Een bijzondere child club in Rasuwa

In het district Rasuwa is een bijzondere child club ontstaan: de Sachetana child club van het dorp Ramche. Het dorp wordt bewoond door het Tamang-volk, de inheemse bevolking uit het Himalayagebergte. Kindhuwelijken komen in dit dorp veel voor. Om mensen bewust te maken van de negatieve gevolgen van kindhuwelijken, hebben de leden van de Sachetana child club een straattheater georganiseerd, met de uitbanning van kindhuwelijken als belangrijkste thema. Om dit onderwerp aan de kaak te stellen, organiseerde de club ouderbijeenkomsten. De kinderen namen het heft echt in eigen hand, en stopten hiermee het vroege huwelijk van de 12-jarige Thuli Maya en de 13-jarige Sapan Tamang. Ze kregen het voor elkaar de ouders te overtuigen om deze kinderen terug te sturen naar school.

Bijaya Tamang, lid van de child club: “We waren gemotiveerd doordat we ons bewust waren van onze rol en verantwoordelijkheid. Ik was heel erg geïnspireerd door de trainer.”

De voorzitter van de club Karbutti Tamang, die zelf visuele problemen, voegt daaraan toe: “Ik ben meer zelfverzekerd en blij dat fysieke en mentale beperkingen nu serieus genomen worden, door de school en het dorp zelf. Ik heb het idee dat ik onderdeel uitmaak van iets dat positieve verandering brengt .”

Dawa Furba Tamang, de CBR facilitator van Ramche: “Er was echt een golf van verandering sinds het programma in het dorp werd geïmplementeerd. Ik ben blij verrast dat er zoveel enthousiasme te zien is in de kinderen. Ik denk dat jongere generaties zeker voor verandering kunnen zorgen.”

2017-04-09T09:58:20+00:00