Best Wishes is vernieuwd

Best Wishes is vernieuwd

In samenwerking met Medic Mobile heeft Karuna haar Best Wishes programma digitaal gemaakt. Nu worden de prenatale controles via mobieltjes bijgehouden.

Het Best Wishes programma is een onderdeel van Inspire2Care. Doel is het verhogen van het aantal vrouwen dat naar de voorgeschreven prenatale controles gaat en van het aantal vrouwen dat in een geboortecentrum of ziekenhuis bevalt. Hiermee wordt de kans op het krijgen van een kind met een handicap namelijk kleiner. Ook wordt voorlichting gegeven aan zwangere vrouwen en hun echtgenoten. Gezonde gevarieerde voeding, niet roken en drinken, geen zwaar werk op het land tijdens zwangerschap, zijn allemaal gezondheidsbevorderende maatregelen die de kans op het krijgen van een gezonde baby vergroten.

Elke zwangere vrouw in elk Inspire2Care dorp krijgt een ‘Best Wishes Kaart’, waarop de uitgerekende datum staat, de datum van de volgende prenatale controle, als ook een aantal adviezen. Alle zwangere vrouwen worden sinds het afgelopen jaar ook digitaal geregistreerd. Hiervoor is een samenwerking met de Amerikaanse organisatie Medic Mobile aangegaan. De lokale vrijwilligsters, de zogeheten ‘Female Community Health Volunteers’,  krijgen een smsje als de vrouw niet op tijd op controle komt. De ‘Female Community Health Volunteers’ die in elk dorpscluster de gezondheidswerker helpen met vaccinaties en doorverwijzingen hebben een training gehad in het gebruik van mobieltjes voor dit programma.

De eerste resultaten in de 27 dorpen in Ilam waar Inspire2Care in volle opschaling is, zijn veelbelovend. De moeder- en kindzorg indicatoren zijn zichtbaar gegroeid (bijvoorbeeld het gemiddeld percentage vrouwen dat alle 4 prenatale controles bezoekt is van 40% van 80% gegroeid).

2017-09-09T16:36:49+00:00