Handicaps & seksuele en reproductieve gezondheidszorg

Handicaps & seksuele en reproductieve gezondheidszorg

Karuna’s Best Wishes programma is opgenomen als good practice in het boek Everybody Matters, over inclusieve seksuele en reproductieve gezondheidszorg en rechten. Het boek is gepubliceerd door de Dutch Coalition on Disability and Development (DCDD) en Share-Net International, het kennisplatform over seksuele en reproductieve gezondheidszorg en recht.

Mensen met een beperking hebben dezelfde rechten, seksuele behoeften en verlangens, en kinderwensen als ieder ander. Maar wereldwijd worden de rechten van mensen met een beperking niet tegemoetgekomen als het gaat om hun seksualiteit en reproductieve gezondheidszorg en rechten (SRGR).

Tekeningen door De Beeldvormers

Het boek Everybody Matters zet dit thema op de kaart en inspireert alle betrokkenen – beleidsmakers, NGO’s, gezondheidswerkers, en mensen met een beperking en hun families zelf – om in actie te komen en samenwerkingen aan te gaan. Het boek bevat elf good practices van organisaties die zich wél met dit onderwerp of onderdelen ervan bezig houden, en beschrijft wat zij hebben geleerd.

Karuna’s aanpak: op weg naar inclusieve moeder- en kindzorg via Best Wishes

Samridhi Rana Thapa van Karuna Nepal schrijft in haar bijdrage over het belang van adequate moeder- en kindzorg en de manier waarop Karuna daar aan werkt: via een mobiel telefoonsysteem zwangere vrouwen (met én zonder beperking) te registreren en te helpen om goede zorg te krijgen.

Geïnspireerd tijdens het schrijfproces voor Everybody Matters heeft Karuna Nepal een training over seksuele en reproductieve gezondheidszorg georganiseerd voor de Community Based Rehabilitation Facilitators uit het district Ilam. Daarin hebben externe experts training gegeven over de verschillende aspecten van SRGR: onder meer seksuele voorlichting, een positief lichaamsbeeld, voorbehoedsmiddelen, veilige zwangerschap en zorg voor jonge kinderen, en seksueel geweld.

Zo heeft dit boek, al tijdens het proces, ons geïnspireerd om te werken aan inclusie, óók op het gebied rondom seksualiteit.

Bekijk hier het boek, met op pagina 19 de bijdrage van Karuna Nepal:

‘Everybody Matters: good practices for inclusion of people with disabilities in sexual and reproductive health and rights programmes’

Ook wordt in een onderzoek van Plan International over discriminatie en exclusie van meisjes met een beperking wereldwijd naar Inspire2Care verwezen als een goed voorbeeld om verder voort te bouwen.

Lees het onderzoek van Plan International hier, met op pagina 12 de verwijzing naar Karuna:

‘Let me decide and thrive: global discrimination and exclusion of girls and young women with disabilities’

2018-06-20T15:07:04+00:00