Video: Amir is kunstenaar en rolmodel

Video: Amir is kunstenaar en rolmodel

Amir Bomjon is een 18-jarige jongen uit een afgelegen bergdorpje in Nepal. Hij is een geboren kunstenaar: maakt prachtige schilderijen, schrijft krachtige liedjes en gedichten, en alles doet hij met zijn mond. Hij is ook een zanger en goede spreker. Zijn liefde voor het leven, mensen en moeder aarde is onbetwistbaar. Mensen kunnen uitdagingen tegenkomen en ze aangaan en de jonge Amir is zo’n sterk individu die dit laat zien. De reden dat Amir met zijn mond schildert is omdat hij is geboren zonder functionerende armen en benen.

Karuna Foundation Nepal ontmoette hem in zijn dorp na de desastreuze aardbeving van april 2015, in een slechte conditie, terwijl ze alle kinderen met een handicap en hun families identificeerden die waren getroffen door de aardbeving. Drie jaren zijn voorbij sinds de aardbeving, en Amir heeft zich ontpopt als een waar icoon in Nepal, die nieuwe mijlpalen bereikt en als rolmodel optreedt.

Één van de uitdagingen die Karuna Nepal tegenkomt in veel dorpsgemeenschappen is het ongeloof over het potentieel en de capaciteiten van kinderen en volwassenen met een handicap. Karuna hoopt dat dankzij rolmodellen zoals Amir de mindset en het stereotype rondom mensen met een handicap positief verandert. Karuna is dan ook gedreven om meer ‘Amirs’ te vinden die laten zien dat de capaciteiten van mensen met een handicap niet onderschat moeten worden. Het is de omgeving en de houding van andere mensen die de échte barrières vormen voor kinderen en volwassenen met een beperking om vooruit te komen in het leven en in hun ontwikkeling. We moeten nooit wachter tot rampen gebeuren om deze mensen te bereiken.

Hieronder ziet u enkele van de kunstwerken van Amir, die hij met zijn kwast in de mond geschilderd heeft.

Bekijk ook andere video’s met verhalen van mensen met een beperking via ons Youtube-kanaal.

2018-06-21T10:37:26+00:00